Один з перших хто зустрів ворога у Волновасі - НГУ

На початку повномасштабного вторгнення був сформований зведений підрозділ Національної гвардії України для оборони Волновахи. Саме там нацгвардієць Євгеній з позивним Прокурор побачив: росіяни не знають поняття «людськості» або правил війни, і гатять артилерією, авіацією не тільки по військових позиціях, але й по жилим кварталам.

На другий день повномасштабного вторгнення Прокурор згадує першу пряму бойову зустріч з російською піхотою та маленьку перемогу в одному з селищ біля Волновахи:

«Ми вступили в бій з ворогом і нам вдалося скорегувати українську артилерію по танках. Тоді вони відразу зрозуміли, що так легко місто їм не вдасться захопити. Хоча перевага противника була чисельна: 1 до 10».

Побратим Євгенія Віллі розповідає, що перед видачею бойового розпорядження на Волноваху Прокурор на шикуванні сказав:

«Слухайте мене, вірте, і ми всі повернемось додому. Ви мені вірите?»

І бійці йому повірили: ті, хто слідував його настановам, повернулись додому живі, здорові та неушкоджені.

Гвардієць з позивним Тетеря розповідає, що у Прокурора був спостережний пост на одному з районів міста біля шосе. Там було лише шість осіб, але візуально і вогневим подавленням вони здійснювали враження наче там цілий взвод:

«Уявіть, що ми вшістьох тримали рубіж понад тиждень і відійшли за командою, коли всі укриття на об’єкті були знищенні — просто не було стін».

Сам Прокурор коментує це так:

«Розумієте, кожен військовослужбовець, кожне відділення, кожен взвод — це окрема історія. Всі молодці. Завдання виконано на 100%, я вважаю. За період оборони нам вдалось евакуювати всіх охочих серед мирного населення, і при цьому ми зупинили наступ військ».

На столі у Євгенія фотографія улюбленої доньки. Ділиться, що дружина з донькою телефонували рідко і лише з його дозволу, адже радіолокаційне спостереження у росіян працює, тому не бажано використовувати відкритий мобільний зв’язок.

Впевнений: перемога вже близько. Найголовніше — консолідація суспільства як на фронті, так і в містах. На думку Прокурора, вона вже пройшла:

«Багато чого залежить від мирних українців, особливо підтримка економіки країни й перемога в інформаційній війні, адже критичне мислення та українська нація має у 2022 році раз і назавжди, словом і ділом відстояти своє право на самостійність та незалежність».

Перейти до вмісту