Епізод спротиву. Гвардійці спалили МТЛБ російських окупантів (ВІДЕО) - НГУ
Українські захисники продемонстрували спалену російську МТЛБ. Також вони розповіли, як її було знищено та нащо вона потрібна їм тепер.
 
Сучасна війна – дистанційна артилерійська та ракетна м’ясорубка, насичена сенсорами, безпілотними апаратами та штучним інтелектом. Проте й тут лишається місце для вогневих контактів лицем до лиця, адже хтось має утримувати оборону по периметру міст, ризикуючи власним життям, зупиняючи ворожі десанти, розвідувальні групи, або й колони техніки, яка прорвалася через вогонь артилерії та інженерні перешкоди. Промовистих свідчень цього – спалених “кістяків” броньованих монстрів на околицях Харкова – лишається чимало. Одного такого “динозавра” – МТЛБ окупантів – ще можна побачити серед маленьких сосенок одного з місцевих лісових господарств.
“Це була МТЛБ “ДНР”. На ній було зображення кольорів так званої “республіки”, літери “ДНР”, та їхній “герб”, – проводить екскурсію гвардієць Дмитро. Те, що він оповідає, не викликає здивування, адже ми маємо купу свідчень та доказів утилізації окупантами мобілізованих мешканців загарбаних територій Донеччини та Луганщини на всьому театрі бойових дій від Бучі до Херсона. Таким чином вони намагаються втягнути у криваву “кругову поруку” максимальну чисельність українських громадян, що є воєнним злочином та однією з форм геноциду.
Тим часом гвардієць показує сильно обгорілу машину з розірваною гусеницею, яка добре встигла взятися іржею. У середині, фактично, лишилися тільки якісь металеві предмети, на кшталт гільз, столових приладів, термосів – все інше вигоріло.
“Вона їхала першою у колоні з трьох одиниць техніки. Це було близько одинадцятої години вечора. Ця МТЛБ наблизилася, і ми відкрили по ній вогонь. Тоді [окупанти] розгубилися, і почали з усіх сил летіти нам у тил, і коли проїхали метрів двісті, то завернули сюди у поле, а решта техніки просто на перехресті повернула та поїхала геть. З лісосмуги трохи поспостерігавши, ми здійснили постріл з РПГ 7-В [по МТЛБ]”, – згадує Дмитро.
Постріл виявився влучним. Виявилось, що роковим для російських окупантів став невеличкий отвір — всього на два тонких пальці – його видно з правого боку кормової частини МТЛБ.
“Ось сюди влучив постріл РПГ. І кумулятивним струменем пропалило отвір у броні та здійснило детонування боєкомплекту у машині. Не було зрозуміло — є там люди чи ні, але згодом, як ви могли побачити, там є рештки людини [шматок гомілкової кістки]”, – пояснює Дмитро. Він додає, що відремонтувати транспортер вдасться навряд, але він не раз служив фальшивою ціллю для ворожих артилеристів і цим рятував життя захисників Харкова. Гвардієць також додав, що ті окупанти, яка вдалися до втечі, трохи згодом покинули свою техніку, і вона неушкодженою дісталася українцям.
Свого часу цей МТЛБ [російська абревіатура, що означає багатоцільовий транспортер (тягач) легкий броньований] зібрали саме на Харківському тракторному заводі ще за радянської доби. Цей зразок техніки прийняли на озброєння у 1964 році, випустили до десятка тисяч штук, його операторами стали шістнадцять країн (навіть країни НАТО). А от свою смерть він знайшов, трохи не доїхавши місця, де “народився”. Така іронія долі.
Перейти до вмісту