Рекрути-гвардійці пройшли навчання з тактики ведення бою в місті - НГУ

Штурм будівлі. Рекрути курсу базової загальновійськової підготовки Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ вчать тактику боїв у міській забудові.

Навчити вести бої в міській забудові — одна з найскладніших задач для інструкторів з тактики. Потрібно враховувати безліч факторів, розуміти логіку ведення вогню у різних проєкціях та рівнях. Спецпризначенці вчаться цього роками. Наразі “ази” цієї жорстокої науки дають рекрутам-гвардійцям.

Відпрацьовуємо штурм будівлі, зачистку кімнат від противника. Таким чином ми дещо ускладнили наш тактичний модуль, але це вкрай важливі навички. Звісно, не все виходить відразу, над цими навичками потрібно багато працювати. Рекрути — молодці, відчувається, що у переважній більшості мають стійку мотивацію засвоїти цей матеріал, і це спрощує задачу”, — пояснює інструктор Хома.

Рекрути діяли малими групами. Задача одних — вести штурм, інших — оборонятися.

Дуже важко осягнути всю складність цієї роботи. Коли декілька разів проходиш, тоді стає більш зрозумілим. Потрібно монотонно проходити одне і теж саме: нарізання кутів, прикладка автомата, утримування чи навпаки проштовхування напарника в отвір дверей. І тут багато адреналіну, особливо, коли ти починаєш добивати противника”, — поділився рекрут “51”.

Робота піхотинця у населеному пункті — це, те що має знати кожен, вважає артилерист 18 Слов’янської бригади “39”, який має досвід двох років постійних артилерійських дуелей.

До складу БСП “Донбас” перевівся у серпні 2022 року. Два тижні був у піхоті, дуже добре вчили там. Але потім мені та ще декільком хлопцям запропонували перевестися до артилерії. Я погодився і з того часу там, працюємо на гарматах та гаубицях. Головне, щоб було достатньо снарядів.  На цьому курсі, я заради того, щоб підвищити свій професіоналізм. Я йду на командира взводу, і всі ці знання мені потрібні для того, щоб я міг вчити своїх людей. Готувати їх до будь-яких викликів”, — розповів рекрут “39”. Він додав, що зараз дуже динамічна війна, бої йдуть у різних тактичних умовах. Артилеристам подекуди також доводилося вести оборонні бої. Таке за цю фазу війни вже не раз траплялося при захисті міст на Донеччині та Луганщині. До того ж він буде більш ефективним, якщо краще розумітиме, як діє піхота при обороні будівель, де шукає укриття і звідки може вести вогонь на ураження.

Сьогодні поле бою насичене різноманітними сенсорами та передавальними пристроями. Це дозволяє дізнатися, хто чи що на тебе чекає за поворотом, на іншому поверсі або на наступному марші сходів. Власне тому штурм будівлі також відбувався за допомоги оператора дрона, який працював в укритті. Піхотинець, щоб лишитися живим та завдати ворогу максимальних втрат, має розуміти не лише, як отримати потрібну інформацію, але й що з нею далі робити.

Відділення інформації та комунікації Східного територіального управління Національної гвардії України

Перейти до вмісту