Постійні тренування та щоденний догляд: як несуть службу гвардійські кінологи зі службовими собаками (ВІДЕО) - НГУ

“Тея” – бельгійська вівчарка та одна з найактивніших службових собак. В неї гострий нюх, який допомагає відшукувати зброю та вибухові речовини. За час своєї служби “Тея” вже встигла показати добрі результати в районі проведення операції Об’єднаних сил та відмінно виконує усі команди свого наставника, гвардійського кінолога Олексія. Їх особлива «фішка» – команда «Струнко!», яку чотирилапа запам’ятала ще із дитинства. “Вайс” – справжній красень та відрізняється своєю швидкістю. Кількаметрові загороди та відстань не мають для нього значення, коли потрібно виконати завдання. Щоб досягти таких результатів кожен кінолог та його службова собака пройшли спеціальне навчання в навчальному центрі та отримали сертифікацію відповідно до своєї спеціалізації.

Робота зі службовими собаками передбачає постійні тренування. Щодня відпрацьовуються базові навички службових собак за напрямками, загальний та спеціальний курси. Загальний включає в себе команди на слухняність та витримку. Спеціальний – за напрямком роботи тварини: повторення запахів, специфічних рухів, пошук предметів та людей.

Найбільш поширена порода собак, яка залучається до несення служби – німецька, східно-європейська та бельгійська вівчарка (малінуа). Саме ці породи відрізняються рівнем підготовки: вони дуже активні та легко піддаються дресируванню.

За правилами, щомісяця проводиться плановий огляд кожної службової собаки – перевіряється стан здоров’я, відсутність шкірних захворювань та за необхідності робляться щеплення.

Службові собаки залучаються до проведення заходів із підтримання правового режиму воєнного стану у кожному районі Кривого Рогу, на блок-постах та мобільних блок-постах. За останні три місяці військовими нарядами Національної гвардії України зі службовими собаками було виявлено 394 особи, які вчинили адміністративні правопорушення та 12 осіб – за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень.

Перейти до вмісту