НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ

Телефон довіри (044) 226-22-52

Фахівці продовольчих служб Східного оперативно-територіального об’єднання відзначають Міжнародний день кухаря і кулінара. З нагоди свята ми дізналися секрети майстерності військових кухарів.

Як тільки переступаєш поріг їдальні, відразу відчуваєш запах смачної їжі. Все свіженьке, тепленьке і все хочеться спробувати.

Військова їдальня 3 бригади оперативного призначення обладнана з урахуванням сучасних технологічних і санітарно-гігієнічних вимог. Протягом року були проведені капітальні та поточні ремонти приміщень. Їдальня забезпечена технологічним та тепловим обладнанням, яке дозволяє своєчасно та якісно приготувати смачну їжу. Обідній зал їдальні розрахований на 360 посадкових місць і одночасне приготування до 1000 порцій страв.

«Організації харчування у військовій частині приділяється багато уваги. Асортимент страв розширений, раціон постійно оновлюється, гвардійці обирають страви на вибір. На державні свята, відповідно асортименту який знаходиться на продовольчому складі у військовій частині, здійснюється харчування за святковим меню до якого входять: копчені продукти, канапки, м’ясні страви, відбивні, бефстроганов та багато інших страв, які не відрізняються від звичайних в кафе та ресторанах», – розповідає старший кухар молодший сержант Наталія Цвіркун.

 

Військові кухарі годують особовий склад частини не тільки у пункті постійної дислокації, а й в умовах бойових дій, де часто немає цивілізованих умов для приготування їжі, а ще й існує загроза життю та здоров’ю.

«Під час несення служби на взводних опорних пунктах та блокпостах наші воїни за будь-яких обставин повинні отримати гарячу їжу. В польовій їдальні в солдатському меню є і український борщ, гречана каша з м’ясом, салат з капустою, свіжий хліб, солодкий чай та булочки з повидлом. Нарікань стосовно якості їжі ніколи не чув, тому що все робимо за санітарними нормами», – розповідає кухар старший солдат Володимир Іванько.

Асортимент продуктів та їхня кількість відповідно до чинної норми продовольчого забезпечення солдата, достатня для повноцінного харчування під час напруженої служби військовослужбовців у зоні проведення операції Об’єднаних сил.

У військовій частині також функціонує власна пекарня, де працюють пекарі які повністю забезпечують процес виготовлення хліба. Для належного харчування особового складу частини, в залежності від кількості особового складу, щодня виробляється близько 1200 кілограм хліба та 800 булок.

«Кожний ранок ми починаємо із замісу тіста та протягом усього дня випікаємо хлібобулочні вироби. За допомогою автоматичного устаткування з легкістю справляємося з поставленими об’ємами. Особисто для мене це приємна робота, завдяки якій військовослужбовці можуть кожного дня смакувати ароматну випічку власного виробництва», – розповідає пекар 4 розряду Галина Бєловолова.

Кухарі військової частини 3057 в Маріуполі зізнаються, що  вкладають усю свою душу та майстерність у приготування щоденних сніданків, обідів та вечерь для воїнів, яких неодмінно потрібно смачно та ситно нагодувати.

Солдат Вікторія Свінцова до армійської їдальні працювала кулінаром у одному з маріупольських супермаркетів. Пані Вікторія вважає, що задля того щоб військовим смакувало краще, у свою справу треба вкласти душу.

«Хлопці з повагою ставляться до нас, а ми до них. Усі дружні, коли треба приходять на допомогу. А секрет, я вважаю, в тому, що ми любимо свою роботу. Чим би ви не займались, робіть це добре. Адже, коли любиш те, що робиш все виходить якнайкраще», – зазначає кухарка.

Солдат Тетяна Моня працює кухарем в ОЗСП вже рік і три місяці. З початком російської агресії жінка відчувала, що повинна допомагати українським військовим та приносити користь. До вступу на службу Тетяна працювала бухгалтером, та дізналася, що потрібні кухарі, тому вирішила змінити своє життя і покинути цивільну роботу. Вона отримала необхідну кваліфікацію у навчальному центрі м. Золочів та зараз працює в їдальні.

«Я дуже люблю свою роботу, мені подобається сам процес приготування страв. Для мене найголовніше – щоб особовий склад був задоволений і смачно нагодований. Удома я часто готую різні смаколики для своїх двох дітей», – розповідає солдат Тетяна Моня.

Старший солдат Галина Твердохліб служить у частині на посаді старшого кухара. За освітою дівчина кухар-кондитер. Перед тим, як стати військовою тривалий час працювала менеджером у супермаркеті, але також вирішила пов’язати своє життя із армією, щоб радувати воїнів смачною їжею. На її думку важливо не лише нагодувати бійців, а зробити це так, щоб вони йшли до їдальні сюди із задоволенням.

«Між собою нашу їдальню ми називаємо «кафе 3057», –  жартівливо каже пані Галина. – Нагодувати цілу частину – справа не з легких. Та ми з цим справляємося, головне щоб все було швидко, якісно та смачно. Дуже радіємо, коли хлопці дякують і хвалять наші страви».

Солдат Олександра Пантелєєва розпочинала свою кулінарну кар’єру в одній із заводських їдальнь. Вже 2 роки дівчина разом з іншими кухарями частини годує бійців.

«Дехто вважає, що бути кухарем – нескладно. Адже щодня вдома хтось із родини готує. Проте годувати бійців – це зовсім інша, дуже відповідальна справа. Усі військові мають бути ситими й здоровими, щоб якісно виконувати свої обов’язки», – каже Олександра Пантелєєва.

На думку самих гвардійців, їжа у їдальні частини дуже смачна і її цілком достатньо. І саме майстерність й наполегливість кухарів щодо приготування страв є запорукою успіху. Бо, як кажуть, ситий воїн – сильний воїн.

Анастасія Павленко

Вадим Вигінний